Undercut Mannenkapsel: gelikt, geschoren en geknipt!

Een van de meest geziene mannen trends van de afgelopen tijd herken je direct aan de foto’s, maar ken je ook de naam? De ‘ undercut’. Een undercut is een manier van knippen en stijlen van haar waarbij de achterkant en de zijkanten van het hoofd een heel stuk korter zijn het haar op de bovenkant.

Undercut: eigenlijk geen kapsel maar een techniek

De Undercut is eigenlijk niet echt een kapsel, maar eerder de techniek van het kapsel. Het kan ook bij elk haartype geknipt worden: bijvoorbeeld ook met krullend haar. Kapper Raúl uit Amsterdam, maar geboren in Spanje, legt uit: De undercut is niet te definiëren als een kapsel of haarstijl omdat een undercut eigenlijk altijd gecombineerd wordt met een ander kapsel of haarstijl. Vandaar dat kappers spreken over een type ‘cut’.

Het haar op de zijkanten en achterkant van het hoofd in de undercut is kortgeschoren met een tondeuze. Het haar bovenop het hoofd meet normaal gezien tussen de 5 en 15 centimeter. Natuurlijk mag je zelf de lengte van je haren kiezen, maar langer dan 15 centimeter is niet aan te raden omdat je haren dan over de zijkanten vallen, en het effect van het undercut kapsel zal verdoezelen. De minimale lengte van het haar dient 5 centimeter te zijn, gezien het verschil tussen zijkant en bovenkant anders te klein wordt.

Er zijn dus nogal wat manieren om een undercuttechniek te gebruiken bij een herenkapsel: met een duidelijke scheiding aan één kant, met een lange kuif, of een korte kuif, met een ‘man bun’, ga zo maar door.

Styling tips voor de undercut

Je kunt met één knipbeurt meerdere kanten op met je haren. Je kunt bijvoorbeeld je haren langer laten groeien, naar achter kammen en hold geven met een pomade of wax. Of als je een klassiekere look ambieert kun je je haren met voldoende gel naar achteren kammen zodat je een slick back look creëert in combinatie met je undercut. Je haarlengte is ook geen probleem, mocht je je haren liever los dragen. Zowel kort als medium lang haar zal je niet misstaan. Of je krullend haar, recht haar, dik of dun haar hebt, gegarandeerd dat je kunt combineren met een undercut.

Als je voor een undercut gaat met een warrige bovenkant dan kies je het beste voor styling wax. Styling wax geeft jouw kapsel definitie en tegelijkertijd een zachte structuur (in tegenstelling tot gel).

Styling wax kun je kopen in verschillende holds en shines, van een matige hold met sterke shine tot sterke hold met medium shine.

In het geval van een undercut met krul en natuurlijke look kies je het beste voor een crème. Styling crème geeft je haren namelijk een vollere look vanwege de vochtinbrengende eigenschappen en net een beetje extra volume.

Als je een lange dag voor de boeg hebt dan biedt gel de beste oplossing. Omdat gel zwaarder is dan crème of wax zullen je haren automatisch beter blijven liggen. Dit is vooral handig als je langere haren hebt die moeilijk te stylen zijn. Let wel op dat gel je haren hard en ‘droger’ maakt (je haar voelt niet natuurlijk aan in tegenstelling tot bijvoorbeeld crème of wax).

Pomade is al lange tijd populair onder mannen omdat het een go-to haarstylingsproduct is waar je altijd wel de look mee kunt bereiken die je wilt. Pomade op oliebasis heeft een langere en stevige hold, maar is moeilijker uit te wassen. Pomade op waterbasis heeft vanzelfsprekend tegenovergestelde eigenschappen.

Undercut: ook voor vrouwen

Ook vrouwen kunnen een undercut hebben: het haar wordt dan meestal aan één zijkant weg geschoren. Soms wordt de undercut nog meer geaccentueerd door er een lijn in te scheren. Belangrijk is dat de lengtes aan de bovenkant lang blijven en dat het haar niet aansluit met de zijkant. Een undercut dus.

Wil jij ook deze look?

Of liever eerst advies van een topkapper? Boek je afspraak of een gratis adviesconsult bij misschien wel de beste kapper Amsterdam.  Klik op de button hieronder en maak die afspraak, of vraag een vrijblijvend haarconsult aan van 15 minuten.

Delen? Tuurlijk!
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterGoogle+


Alles over de laatste haartrends: